کف کاذب
تاریخچه مختصر کف کاذب:
کف کاذب از گذشته های بسیار دور وجود داشته و مورد توجه معماران بوده به طوریکه در بعضی آثار تاریخی به جا مانده از بناهای رومی و ایرانی، خصوصا حمام های قدیمی می توان آثار آنرا مشاهده کرد. اما استفاده گسترده و مدرن از آن که به انقلاب مدیریت تاسیسات مشهور می باشد به اواخر دهه شصت و اوایل دهه هفتاد قرن بیستم بر می گردد.
اطلاق واژه کف کاذب در زبان فارسی به این آیتم ساختمانی با توجه به قرینه بودن این سطح نسبت به سقف کاذب بوده و اصولا به کفی اطلاق می گردد که کف اصلی سازه ساختمانی نیست و جهت افزایش ارتفاع محل تردد به کمک پایه هائی بر کف اصلی طبقات ایجاد شده است.
اجزای کف کاذب:
کف های کاذب عموماً از سه جز کلی: تایل، پایه و استرینگر تشکیل می شوند که البته بسته به نوع کف کاذب از مواد مختلفی در ساخت آنها استفاده می شود.
ضمناً ابعاد تایل کف های کاذب متغییر بوده و باتوجه به کاربرد ویژه آنها، تولید و به بازار ارائه می گردند. ولی در حالت عمومی سایز آنها ۵۰×۵۰ ،۶۰×۶۰ و ۱۲۰×۶۰ میباشد. (واحد سانتیمتر)
انواع کف کاذب:
کف های کاذب از نظر کاربردی به چهار دسته تقسیم می شوند :
۱- کف های مخصوص پوشاندن تأسیسات.
۲- کف های مخصوص انتقال آبهای سطحی، خاک و ماسه.
۳- کف های مخصوص جهت نصب گرمایش کف و کاهش رطوبت.
۴- کف های مخصوص سبک سازی ساختمان.
۱- بکارگیری کف های کاذب جهت نصب تأسیسات:
این نوع کف ها عموماً در سالن های صنعتی و مراکز کامپیوتری و مخابراتی بکار می روند و هدف از بکارگیری آنها ایجاد یک پوشش مناسب جهت کابلهای برق و شبکه کامپیوتر می باشد و بعنوان کف های کاذبی که دائماً از محل خود جابجا می شوند بکار می روند و عموماً سطح آنها از کف پوشهای مخصوص از جنس PVC یا لنولئوم، مکالئوم، فرمیکا HPL وسنگ مصنوعی پوشیده شده است.
از خواص مهم این کف های کاذب می توان به موارد ذیل اشاره کرد.
۱-۱- قابلیت تحمل یک ساعت حرارت بالا درشرایط آتش سوزی بدون ریزش و بدون ایجاد دود و گازهای سمی و خفه کننده.
۲-۱- مقاومت در برابر بارهای دینامیک غلطشی در حدود یک تن بر هر تایل.
۳-۱- قابلیت مقاومت بارهای استاتیک حداقل با ضریب طراحی ۲٫
۴-۱- ضد الکتریسیته ساکن مناسب مراکز کامپیوتری.
این نوع کف ها معمولاً از مواد فلزی و یا چوب و سنگ محافظت شده با فلزات ساخته می شوند. از انواع رایج این کف ها می توان از انواع آلومینیومی آن نام برد.
۲- کف های مخصوص انتقال آب های سطحی، خاک و ماسه:
این نوع از کف های کاذب غالباً مشبک و یا درزدار می باشند که در سالنهای تولید مواد شیمیائی، آزمایشگاه ها، آبکاری ها وکارخانه جات داروئی و غذایی و حتی دور استخرهای ورزشی و اماکن عمومی نصب می شوند. این نوع از کف ها عموماً دارای تایلهای سنگی، پلاستیکی یا فولاد زنگ نزن و پایه های فولادی و آلومینیومی یا پلاستیکی می باشند و بعنوان کف کاذب ثابت غالباً در کارخانه جات و یا فضای آزاد بکار می روند. از خواص مهم این کف ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱-۲- مقاوم در برابر شرایط فضای آزاد و قابلیت نصب در سطوح سیمانی
۲-۲- مقاوم در برابر اشعه UV.
۳-۲- مقاوم در برابر پیری (خستگی مواد).
۴-۲- مقاوم در برابر مواد اسیدی و قلیائی.
۵-۲- مقاومت عالی در برابر رطوبت.
۳-کف های مخصوص جهت نصب گرمایش کف و کاهش رطوبت:
در کشورهای سردسیر خصوصاً در مناطق سرد و مرطوب جهت ایجاد یک سیستم گرمایش مطلوب مهندسان معمولا ترجیح می دهند لوله کشی آب گرم از سطح زیر کف انتقال داده شود و با بکارگیری لوله های هادی مانند لوله مسی انرژی گرمائی را به کف انتقال می دهند. این نوع از کف های کاذب عموماً دارای پایه های بسیار کوتاه و تایلها با هدایت حرارتی بالا هستند که برای بارهای سنگین مناسب نمی باشند ولی برای انتقال حرارت بسیار مناسبند. این نوع کف کاذب معمولاً بصورت ثابت می باشند و پس از نصب قابلیت جابه جایی تایلها به سادگی میسر نمی شود. از ویژ گی های آنها می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
۱-۳- سطح آنها عموماً از جنسهائی مانند پارکت، HPL ، سرامیک و کفپوشهای چوب پنبه ای می باشد.
۲-۳- اتصال آن ها به هم کامل و بدون درز می باشد.۳- به میزان مناسبی عایق صوتی هستند.
۴-۳- مقاومت مناسبی در مقابل رطوبت و مواد شوینده خانگی دارند.
۵-۳- مقاوم در برابر نفوذ حشرات موذی می باشند.
۶-۳- عموماً در خانه های چوبی و پیش ساخته بکار می روند.